top of page

Corvin Köz

Nagyiványi Kata

A Corvin-köz az 1956-os események egyik legendás helyszíne, mert a Széna térihez hasonlóan itt is felkelő csoport alakult, legendává vált vezetője Pongrátz Gergely lett.

 

A Corvin Mozi mögött volt egy benzinkút, felkelők innen hoztak benzint, és házi készítésű Molotov-koktélt gyártottak. Ezekkel sikerült több szovjet harckocsit megsemmisíteniük. Mivel nem voltak gyalogos katonák a tankok mellett, ezért nem is volt olyan nehéz őket leküzdeni. A szovjetek féltek bemenni a keskenyebb utcákba, nehogy a forradalmárok csapdájába essenek.

 

A harcosokat egyébként az is lelkesítette, hogy sikereik külföldi lapokban is megjelentek, még fotókat is közöltek az újságok.

 

Maléter Pál fegyvereket is adott nekik a Kilián-laktanyából. Október végére kivonultak az oroszok, ezért fegyverszünet lépett életbe. Győzött a forradalom!

 

November 4-én hajnalban szovjet támadás indult Budapest ellen, és a város nagy részét el is foglalták. Másnap összehangolt támadás indult a Kilián laktanya és a Corvin-köz ellen, de a támadást a hős harcosoknak sikerült visszaverni.

 

Az ellenállást november 11-ig folytatták, de ezután fel kellett adniuk. A megtorlás kegyetlen volt.

Huge Title

bottom of page