top of page

Széna tér

Balázs Margaréta, Csomor Máté, Terényi Ödön, Vincze Zsófia

A Mammut Bevásárlóközpont előtti emlékmű két ütemben készült. Az első ütem 1998. augusztus 28 – án kezdődött, a második pedig 2001. szeptember 28 – án. A lakosság már az épült építésénél is tiltakozott, mert a bevásárlóközpont miatt a ritka belvárosi parkok egyike megszűnt.

Tovább bonyolította a helyzetet, hogy a parkban egy 1956 – os kopjafa emlékmű volt, amelyet az építtetők el akartak bontani. Végül megegyezés született, amivel a kopjafa emlékmű is megmaradt és építeni is tudtak még a parkba.

Az emlékmű nem éppen a legalkalmasabb helyen van, hogy az emberek tiszteleghessenek a harcoló honfitársaik előtt, és ráadásul a kopjafa szobrok is nagy takarásban vannak. Az új szobor nem igazán köthető konkrétan ehhez a helyszínhez, mert a zászlót tartó fiú bárhol harcolhatott volna.

A Széna tér a második legjelentősebb fegyveres ellenálló központ Budapesten a Corvin – köz után. Itt főleg bányászok, ipari tanulók és főiskolások harcoltak a szovjet katonák ellen. Szabó János tehergépkocsi vezető irányította a magyarokat és ezért a tettéért 1957. január 19 – én kivégezték.

Az irányításban nagy szerepe volt még Szabó Jánoson kívül Bán Róbert műszerésznek, Sillay Rudolf sofőrnek és a jugoszláv állampolgár Ekrem Kemál művezetőnek is. A Széna téri csoport szoros kapcsolatban állt a Vár, Pasarét és a Szabadság – hegy területén harcoló ellenálló alakulatokkal.

Az ellenállás először a Margit híd budai hídfőjére koncentrálódott, ahol október 24 – én és 25 – én hírőrséget szerveztek. A Széna tériek foglalták el a metróépítkezés munkásszállóját, a Margit körúti fogházat, és a környező utcák épületeit.

A Széna téren nem folytak súlyos harcok. Ez alól kivétel október 25 – e, amelyről az USA budapesti nagykövetsége is beszámolt. Október 28 – án hajnalban a szovjet hadsereg kiszorította a szabadságharcosokat a térről, de később visszafoglalták. Amikor november 4 – én bevonultak a tankok, több mint 1400 felkelő próbálta őket megállítani, de sikertelenül.

Egyes csoportok később még máshol sokáig folytatták a harcot.  

 

bottom of page