top of page

Projekt

Látogatás a Nagy Imre Emlékközpontban

A hetedik osztályosok egy-egy napot töltöttek az emlékközpontban.

Nagy szeretettel fogadtak bennünket. Először egy dokumentumfilmet tekintettünk meg az 1956-os forradalomról és Nagy Imréről. Ezután egy vetítettképes előadás és kérdések következtek, majd a szünetben vendégül láttak bennünket finom péksüteményekkel és üdítő italokkal.

A szünet után következett a látogatás második része Nagy Imre egykori lakásában, ahol egy ultramodern interaktív kiállítást tekinthettünk meg. Vidám hangulatban telt a kérdőív-kitöltés is.

Jutalomképp bekukkanthattunk az egykori miniszterelök dolgozószobájába is.

Cityrallye/Városismereti verseny

Egy három fős lelkes tanári csapat az Európaiskolából felkereste az 1956-os forradalom helyszíneit abból a célból, hogy egy városismereti kérdéssort állítsanak össze a diákok számára. A kérdőívet egy projektnap keretében dolgozták fel, amelynek célja az volt, hogy a gyerekek betekintést nyerjenek a forradalmi eseményekbe, mindezt interaktív, játékos formában. A tanulókat kis csoportokba osztották, az egyes állomásokon tanári segítséget is lehetett kérni. Az izgalmas feladatok mellé térképek is jártak. A versenyszellemet fokozta, hogy a feladatokat meghatározott időn belül kellett teljesíteni. Nagyon fárasztó, de szórakoztató napunk volt, még városunk számunkra eddig ismeretlen részeit is felfedeztük!

Író műhely

A Nagy Imre Emlékközpontban tett látogatás után körülnéztünk a rokonságban és a családi barátoknál, ki is élhetett akkor, amikor az események történtek. Azt a feladatot kaptuk, hogy kérdezzük ki őket, mit is láttak, hallottak akkoriban. Hogy tudjuk, mit is kérdezzünk, a múzeum munkatársaitól és tanárainktól interjúkérdéseket kaptunk, amelyek segítségével sok személyes történetre bukkantunk. A tavaszi szünet állt rendelkezésünkre az interjúk elkészítésére és személyes tárgyak beszerzésére. Ezekből a történetekből állt össze végül a kiállítás anyaga. 

 

A tavaszi szünet után kezdődött az interjúk és a személyes történetek feldolgozása. Hogy a munkánkat hatékonyan végezhessük, megkaptuk több napra is az iskola számítógép termét. Itt raktuk össze az egyes tablók szövegeit. Tanáraink mindig ott voltak, ha segítségre volt szükség, a helyesírástól, különféle informatikai problémákig mindent meg lehetett kérdezni. Nem is gondoltuk, hogy egy kiállítás anyagát összeállítani ennyi munkát jelent. Négy egész tanítási napon át dolgoztunk szünet nélkül. Sokan még tízóraizni is elfelejtettek. A tablók szövegei júniusban készültek el.

Blog 1956

„IT-szakembereink“ egy kis csoportjának  az az ötlete támadt, hogy írjunk egy blogot az egész projektről. Először megterveztük a weboldal felépítését.  Ezután nekiálltunk a szövegek és a fényképek gyűjtésének, és megpróbáltuk azokat tematikus rendszerbe osztályozni. Mivel a blog kétnyelvű, le is kellett fordítanunk a szövegeket.

A csoport tagjanak együttműködése  kiváló volt. Felosztottuk a feladatokat, mindennek volt felelőse. Megtanultuk azt is, hogy kell egy professzionális blogot előállítani. Ehhez professzionális online-program volt segítségünkre. 

Nagy Imre portré

Miután a projekt során nagyon sokat hallottunk Nagy Imre szerepének fontosságáról, elhatároztuk, hogy műanyag kupakokból készítünk róla egy óriási portréképet. Heteken keresztül gyűjtöttük hozzá a kupakokat, majd tisztítás után színek szerint csoportosítottuk őket. A projekt napján egy Nagy Imre fotó körvonalait felrajzoltuk egy falapra, majd nekiálltunk a kupakok felragasztásának. A csoportmunka nagy örömet okozott mindannyiunknak. Néhány óra alatt elkészültünk, és rendkívül büszkék vagyunk alkotásunkra.

Szlogenek

Egy második kreatív csoport feladata olyan jelmondatok és szólások gyűjtése volt, amelyeket a forradalom alatt az épületekre és különböző járművekre írtak a felkelők.

Először az interneten kutakodtunk , majd a mondatokat és a logókat papírra rajzoltuk. Miután kiszíneztük, kivágtuk őket, hogy ezzel térben is kiállítható darabokká váljanak.

bottom of page