top of page

Műegyetem

Ács Máté, Gorzás Márk, Knaver Benedek, Bércesi Regina

Előtörténet

A Szegedi Egyetemről jött diákok október 20-án pontokba foglalták demokratikus követeléseiket. Ennek hatására október 22-én a Budapesti Műszaki Egyetem hallgatói gyűlést rendeztek. Az egyetemisták elfogadták a 16 pontba foglalt követeléseket, amelynek első pontja kimondta a szovjet csapatok kivonulását magyar földről. Még aznap este a diákok megpróbálták beolvastatni a 16 pontot a Magyar Rádióban, de az nem sikerült.

A tüntetés előkészületei

1956. október 22-én az Építőipari és Közlekedési Műszaki Egyetem (ÉKME) diákjai egy nagygyűlés keretében megfogalmazták végleges követeléseiket, a 16 pontot, amely a forradalom politikai programját képezte. A tüntetésre való készülődést már nem lehetett megállítani. A tüntetések betiltása ellen még a pártok is tiltakozni kezdetek. A tiltó határozat ellenére a párt ifjúsági szervezete is részt vett a tüntetésen, és felszólította a párt tagjait az akció támogatására. A katonai akadémiák hallgatói támogatásukról biztosították a Műegyetem tanulóit. Kopácsi Sándor, Budapest rendőrfőkapitánya kijelentette, hogy a fővárosi rendőrség nem használ fegyvert a békés tüntetők ellen. A diákok követeléseihez a munkások is csatlakoztak.

A kezdetek

Másnap, 1956. október 23-án délelőtt, a műegyetemi hallgatók több ezer példányban sokszorosították a követeléseket tartalmazó pontokat, majd szétosztották a városban. A tüntetés a Műegyetemtől indult, Marián István vezetésével. A néma tüntetésnek induló demonstráció, később a Sztálin szobor ledöntését követte, majd a Rádió ostromát, végül a szabadságharc kitörését. Ez a forradalom, a Műegyetemtől indult, végül összetartva „együtt kereste a szabadságot”.

Az emlékek

A mai Műegyetem főépületében, illetve az egyetem körül, találunk 1956-os műemlékeket. Legtöbbször szobrokat, illetve emléktáblákat, amelyeken a hősök illetve, a nagy forradalmárok neveit tekinthetjük meg. Az Építőipari és Közlekedési Műszaki Egyetem (ÉKME) K épülete (főépülete) körül szobrokkal, vagy egyéb más emléktárgyakkal emlékeztünk meg a magyar hősökről és azokról, akik a hazáért életüket adták.

bottom of page